Správy z priemyslu

Fyzikálne a chemické vlastnosti fosfátov

2021-11-11
Štruktúrny vzorec funkčnej skupiny kyseliny fosforečnej v kyslom roztoku. V alkalickom roztoku táto funkčná skupina uvoľní dva atómy vodíka a ionizuje ichfosfáts formálnym poplatkom -2.Fosfátión je polyatomický ión, ktorý obsahuje jeden atóm fosforu a je obklopený štyrmi atómami kyslíka, aby vytvoril pravidelný štvorsten. Fosfátový ión má formálny náboj -3 a je konjugovanou bázou hydrogénfosfátového iónu; hydrogenfosforečnanový ión je konjugovaná báza dihydrogenfosforečnanového iónu; a dihydrogenfosforečnanový ión je konjugovaná báza kyseliny fosforečnej alkalickej. Ide o hypervalentnú molekulu (atóm fosforu má vo valenčnom obale 10 elektrónov). Fosfát je tiež organofosforová zlúčenina, jeho chemický vzorec je OP(OR)3.
Okrem niektorých alkalických kovov je väčšina fosforečnanov za štandardných podmienok nerozpustná vo vode.

V zriedenom vodnom roztokufosfátexistuje v štyroch formách. V silne alkalickom prostredí bude viac fosfátových iónov; v slabom alkalickom prostredí bude viac hydrogénfosforečnanových iónov. V slabo kyslom prostredí sa častejšie vyskytujú dihydrogenfosforečnanové ióny; v silne kyslom prostredí je hlavnou existujúcou formou vo vode rozpustná kyselina fosforečná.

Predchádzajúce:

Uhličitan vápenatý
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept